This is a free Purot.net wiki
Pages
  • View:

Orkestereita

Sinfoniaorkesteri

Sinfoniaorkesterin soittimet jakautuvat neljään soitinryhmään. Näitä ovat jousisoittimet (strings), puupuhaltimet (woodwinds), vaskipuhaltimet (brass) ja lyömäsoittimet (percussions). Soitinryhmät on sijoitettu istumaan orkesterissa niiden äänenvoimakkuuden mukaan, pienempiääniset eteen ja voimakkaammin soivat taakse. Lisäksi istumajärjestys helpottaa kapellimestarin työtä, kun soittajat löytyvät jokaisessa orkesterissa samasta kohdin.

Radion sinfoniaorkesteri

Helsingin kaupunginorkesteri

Helsingin kaupunginorkesteri on Pohjoismaiden ensimmäinen ammattisinfoniaorkesteri, joka perustettiin 1882. Se on toiminut yhtäjaksoisesti 130 vuotta. Robert Kajanus oli orkesterin ensimmäinen kapellimestari.

http://www.hel.fi/wps/portal/Kaupunginorkesteri/Artikkeli?urile=hki:path:/HKO/fi/Orkesterin+esittely&current=true

Samaan aikaan Helsinkiin perustettiin myös Musiikkiopisto, nykyinen Sibelius-Akatemia, joka on maamme ainoa musiikkikorkeakoulu. Sen perustaja oli Martin Wegelius.

Seuraavana vuonna 1883 perustettiin Ylioppilaskunnan Laulajat, Suomen ensimmäinen mieskuoro, ja näin suomalainen musiikkielämä alkoi kukoistaa Helsingissä.

http://www.yl.fi/index.php/fin/Ylioppilaskunnan-Laulajat/YL-n-historia

Kuunneltavia orkesterisoittimia

Kamarimusiikkiyhtyeet

Sinfoniaorkesteria pienempi kokoonpano voi olla kokoonpanon koosta riippuen joko kamariorkesteri tai kamarimusiikkiyhtye. Yhtyeen jäsenillä on kaikilla oma itsenäinen tehtävä, kun taas kamariorkesterissa soittajia voi olla 3-6 soittajaa kussakin soitinryhmässä. Yleisin kamarimusiikkikokoonpano on jousikvartetti, johon kuuluu neljä soittajaa: kaksi viulistia, alttoviulisti ja sellisti. Kamarimusiikin soittaminen vaatii paneutumista ja tarkkuutta, sillä jokaisella soittajalla on oma tärkeä tehtävänsä. Triossa soittajia on kolme, duossa kaksi.

Puhallinorkesterit

Puhallinorkesteri koostuu yksinomaan puhallinsoittimista; puu- ja vaskipuhaltimista. Usein näissä orkestereissa on myös lyömäsoittimia. Joissakin armeijan varuskunnissa on oma soittokuntansa, joka koostuu puhallinorkesterista. Nämä soittokunnat soittavat paljon erilaisissa paraateissa ja isänmaallisissa juhlissa. Kaartin soittokunta soittaa vuosittain presidentinlinnan itsenäisyyspäivän juhlallisuuksissa.

Kaartin soittokunta

Oopperaorkesteri

Suomessa työskentelee vakinaisesti yksi oopperaorkesteri, Suomen Kansallisoopperan orkesteri. Vuonna 2013 orkesteri täyttää 50 vuotta.

http://www.ooppera.fi/esittely/henkilokunta/orkesteri

Discuss & brainstorm

Only members of this wiki are allowed to contribute to discussions. If you would like to participate in the discussion, send a membership request.