This is a free Purot.net wiki
Pages
  • View:

Länsiafrikkalainen rumpualue

Mitä ovat djembe, dundun ja polyrytmiikka?

Länsimaisen rytmimusiikin juuret ovat Afrikassa. Orjien mukana kulkeutui vahva perinne, jonka seurauksena saivat alkunsa mm. blues, jazz, rock, soul, reggae ja hip-hop. Kaikki nämä tyylit perustuvat afrikkalaiseen musiikkiperinteeseen. Toisaalta nykyisin afrikkalainen musiikki saa vaikutteita ja uusia muotoja länsimaisesta, varsinkin sähköisesti vahvistetusta musiikista.

Rumpalit ovat olleet yleensä miehiä, jotka Länsi-Afrikassa kuuluvat usein arvostettuihin Griot -sukuihin. Griotteja tunnetaan jo 1500 -luvulta. Tuolloin he toimivat hovimuusikkoina tai kiertävinä muusikkoina. Senegalissa griotteja kutsutaan nimellä Gewel, joka on Wolofin kieltä. Griotit toimivat edelleen arvostettuina, historiallisia tarinoita jälkipolville välittävinä tarinankertojina.

Djembé on Afrikan ulkopuolella kenties tunnetuin afrikkalainen rumpu. Djembéä soitetaan paljain käsin ja sen ääniala vaihtelee matalista bassoista korkeisiin ja teräviin slap-ääniin. Jokainen käsityönä valmistettu djembé kuulostaa upealta yksin sekä yhdessä muiden rumpujen kanssa se luo rikkaan sointimaailman.

Rytmiryhmään kuuluu djembé-rumpujen lisäksi dundun-rumpuja. Dundunit ovat kaksikalvoisia bassorumpuja ja niitä soitetaan puukepeillä.  Useamman rummun kokoonpanoissa toteutuu afrikkalaiselle musiikille ominainen polyrytmiikka, jossa päällekkäiset rytmikuviot muodostavat yhdessä kokonaisen rytmin. Afrikassa musiikin tekemisessä on periaate "älä astu minun varpailleni" eli kaikki soittavat eri rytmejä, josta muodostuu edellä mainittu monirytmisyys.

Muista länsiafrikkalaisista soittimista mainittakoon kora, balafoni, kalebassista ja simpukankuorista sekä muista luonnonmateriaaleista valmistetut rytmisoittimet.

Sabar

Sabar on senegalilainen nahkapäällysteinen rumpu, jota soitetaan yhdellä kädellä ja ohuella puupuikolla maassa tai hihnalla hartialle ripustettuna. Sitä on käytetty wolof- ja serer-kansojen viestien välittämiseen kylien välillä. Sabar on myös tanssityylin nimi.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Sabar

Kuva: Heidi-Tuulia Eklund

Jalkoihin laitettava shaker

Percossa

Discuss & brainstorm

Only members of this wiki are allowed to contribute to discussions. If you would like to participate in the discussion, send a membership request.