This is a free Purot.net wiki
Pages
  • View:

Äänityypit

Äänityyppien luokitteleminen

Äänityypit luokitellaan äänenvärin, korkeuden ja äänialan mukaan. Äänityypit luokitellaan ainoastaan klassisen musiikin puolella ja nimitykset pohjautuvat oopperarooleihin. Säveltäjä säveltäessään miettii tarkkaan, millaisen äänityypin edustaja sopii parhaiten esittämään kutakin roolia.

Äänialaksi sanotaan sitä sointialuetta, jossa ääni parhaiten "lepää" eli laulu sujuu luontevimmin. Terveellä äänellä on usein laaja ääniala ja ääni kuulostaa kirkkaalta, soivalta. Äänialaan vaikuttaa myös laulajan luuston rakenne ja äänihuulten koko ja paksuus.

Mozart oli kovin ihastunut erääseen aikansa sopraanoon, jolla oli  taipuisa, helposti kuviolaulamiseen soveltuva ääni ja sävelsi hänelle lähes kaikki oopperoidensa naispääroolit, kuten Fiordiligi (Cosí fan tutte), Kreivitär Almaviva (Figaron häät) ja Konstanze (Ryöstö Seraljista)

Naisten äänityypit ovat sopraano, mezzosopraano ja altto.

Nämä jakautuvat vielä omiin alalajeihinsa, joista teille ehkä erikoisimmat ovat sopraano ja mezzosopraano koloratuurilla sekä kontra-altto.

Miesten äänityypit ovat tenori, baritoni ja basso.

Kontratenori on miesäänityyppi, joka kuulostaa lähes naisen ääneltä ja kontratenorit olivat barokkiajan tähtiesiintyjiä. Aiemmin 1600-1800-luvuilla kontratenoreille tehtiin kastraatioleikkaus eli ehkäistiin pojilla äänenmurroksen tuleminen leikkauksen avulla. Näitä laulajia sanottiin kastraattilaulajiksi, joista kuuluisin oli italialainen Farinelli, joka sai lisänimen Il Castrato (= leikattu). Ihmisten leikkaaminen tällä tavoin kiellettiin vasta 1800-luvun lopulla.

Kontratenoreita voi olla sekä sopraanoja (sopranista) että alttoja. Kontratenori sijoittuu tenorin yläpuolelle ja laulaa sopraanoäänen korkeuksissa.

Etsi äänityypit esim. Spotifysta tai Youtubesta

Opettajan tekemiltä listoilta.

Tenori

Discuss & brainstorm

Only members of this wiki are allowed to contribute to discussions. If you would like to participate in the discussion, send a membership request.